Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Slijterij Gérard
Koningin Julianaweg 29 a
5684 VA BEST

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.30 - 18.00 uur
Wo: 09.30 - 18.00 uur
Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 09.30 - 20.00 uur
Za: 09.30 - 18.00 uur
Zo:

Slijterij Gérard úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Yes het zijn de whisky weken

Tijd voor goede whisky's!

Laten we beginnen met dat er geen ‘slechte’ whisky’s bestaan. Want er wordt geen ‘slechte ’whisky op de markt gezet. Dan worden ze gewoon niet uitgebracht. Het kan zijn dat het niet uw smaak is maar dat kunt u wellicht nog leren? Hieronder hebben wij een aantal tips voor verschillende whiskydrinkers. Door vaak te proeven leert u wellicht uw eigen whisky-liefhebber in uzelf te kennen!

Whisky weken - nieuwsbrief - uw topSlijter - website


Whisky's zijn in 4 smaakgroepen te verdelen:

Mild & Zacht | Medium & Granig | Vol & Rijk | Krachtig en Rokerig

Mild & Zacht
Om ervaring op te doen met het drinken van whisky, raden wij aan om te beginnen met een milde en zachte whisky. In deze whisky's is de alcohol niet te overheersend. Deze whisky's voelen soepel aan en hebben een zoete en vanille achtige smaak. Te flauw? Dan bent u erachter dat u van een krachtigere smaak houdt en wellicht voor een wat ‘zwaardere’ whisky kunt gaan. Hieronder een aantal mooie milde en zachte whisky’s.

The Glenlivet 12 Yrs. | Alc. 40% vol.
Een tijd lang was deze iconische whisky niet beschikbaar en werd hij vervangen door Founder’s Reserve. Nu is hij terug, in een nieuw jasje en met een nieuwe naam. Double Oak slaat op het rijpingsproces. Eerst rijpt hij op traditionele vaten (refill hogsheads) en vervolgens een periode op vaten van Amerikaans eikenhout. Veel meer informatie wordt er niet vrijgegeven. Het karakter is echter onveranderd: zacht, romig en fruitig.
 The Glenlivet 12Y Double Oak

The Glenlivet Caribbean Reserve | Alc. 40% vol.
Zomerse Glenlivet Single Malt whisky, die voor een gedeelte heeft gerijpt op ex-rumvaten wat resulteert in een warme whisky met zoete tonen van rum.

       the-glenlivet-caribbean-reserve-single-malt-whisky-70cl

Medium & Granig
Vaak zijn deze whisky’s wat krachtiger van geur en smaak dan milde whisky’s. Ook zijn ze vaak minder zoet en bloemig dan de milde whisky’s (alhoewel hier veel variaties in zijn). De meeste van dit soort whisky’s zijn kenmerkend door de granige tonen. Welke soort whisky’s denken wij dan aan?

Aberlour Double Cask Matured 12 Yrs. | Alc. 43% vol.
Aberlour 12 Year Old is double cask matured. Dit houdt in dat een deel van de whisky rijpt op traditionele vaten, het andere deel op ex-sherrybutts. De traditionele vaten, ook wel ‘refill casks’, dragen bij aan de ontwikkeling van subtiele aroma’s. Sherrybutts dragen bij aan de ontwikkeling van zeer rijke aroma’s en geven de whisky een robijngouden kleur. Na minimaal 12 jaar wordt de whisky uit de traditionele vaten samengevoegd met de whisky uit de ex-sherrybutts.

     TSL100144-01

Aberfeldy Whisky 12 Yrs. | Alc. 40% vol.
De Aberfeldy distilleerderij ligt verscholen in een weelderig dal in de uitlopers van de centrale hooglanden van Schotland. Deze vermaarde buitenpost voor malt whisky is gelegen in een streek die beroemd is om haar goudafzettingen en heeft al sinds het einde van de 19e eeuw reizigers verwelkomd die haar rijkdom willen proeven.
De Aberfeldy Whisky 12 Yrs. heeft een volle smaak, geparfumeerd karakter en toets van sinaasappel.

 TSL103680-01

Vol & Rijk
Deze whisky’s hebben langer gerijpt of ze hebben sterkere opname van smaakstoffen. Beide resulteren in intense en fluweelachtige smaken waardoor de accenten sterker worden genuanceerd. Zoals…

Benriach Original Ten | Alc.
43% vol.
The BenRiach is meester in het creëren van de meest unieke en bijzondere whisky’s. Wie the BenRiach zegt, zegt: A world of flavour! Experimenteren met smaak zit in het DNA van het merk verweven en komt voort uit de ontdekkingslust van founder John Duff. Vandaag de dag zien we dat terug in iedere whisky, zo zijn alle The BenRiach expressies three-cask matured op vaten vanuit de hele wereld.

          benriach_10yo_theoriginalten

Chivas Regal Extra 13 Yrs. | Alc. 40% vol.
Deze whisky heeft een rijping ondergaan in first-fill Oloroso vaten. Dit zorgt voor een intense, rijke en heerlijk drinkbare blend. Chivas Regal Extra 13 Oloroso Sherry Cask is geïnspireerd op het 13 King Street Emporium in Aberdeen van de gebroeders Chivas, waar ze verschillende gedistilleerde dranken, exotische specerijen en luxe etenswaren uit de hele wereld hebben geïmporteerd. Door een combinatie van eigenschappen aan de Chivas blends toe te voegen, brengt deze afdronk voor het eerst nieuwe en contrasterende smaaktonen in deze whisky.

chivas extra 13 oloroso sherry cask

Krachtig en Rokerig

Tijdens het productieproces wordt de gemoute gerst gedroogd boven een turfvuur. Daardoor trekt de rook in de gerstkorrels. Hier ontlenen de whisky’s hun rokerige karakter aan. Zoals deze whisky’s…

Craigellachie 13 Yrs. Whisky | Alc. 46% vol.
Dit is de jongste van drie nieuwe Craigellachie-bottelingen, de eerste onder eigenaar John & Sons. Waar de trend in Schotland is om No Age Statement whisky’s te bottelen, maakten zij een heel ander statement. Onder de naam The Last Great Malts worden van alle vijf hun distilleerderijen nieuwe, of vernieuwde bottelingen uitgebracht. Alle met leeftijdsaanduiding. Deze dertien jaar oude whisky rijpt volledig op refill vaten van Amerikaans eikenhout en is un-chill filtered gebotteld.
 TSL102373-01
Talisker Skye | Alc. 45.8% vol
Talisker Skye biedt een rond, zoet smaakprofiel met verse citrus, zoete rook, scherpe kruiden en traditionele ziltige Talisker tonen. Toegankelijker, maar onmiskenbaar Talisker.
TSL103770-01
Klik hier voor nog meer whisky’s!